طراحی و ساخت سردخانه میوه

09128354831 کارشناس فروش
سردخانه میوه

سردخانه میوه به جهت قرار دادن و نگهداری میوه برای مدت های طولانی مورد استفاده قرار میگیرد ، شما میتوانید با استفاده از این یخچال یا همان سردخانه میوه که در ابعاد سفارشی ساخته می شوند.

خانه سرما
خانه سرما

سردخانه میوه و سبزیجات

قیمت سردخانه میوه

تولید میوه و سبزیجات به میزان انبوه و توزیع آن در خارج از فصل، سود بسیاری برای باغداران و فروشندگان به همراه دارد. برای حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری محصولات برداشت شده، آن ها را در سردخانه میوه نگهداری می کنند. گاهی هم برای کنترل قیمت در بازار و یا جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت، محصولات باغی را در سردخانه نگه می دارند. 
نگهداری هر محصول شرایط خاص و رنج دمایی متفاوتی را می طلبد ولی از آنجا که اکثر میوه ها و سبزیجات در دمای بالای صفر نگهداری می¬شوند به سردخانه¬های میوه، سردخانه بالای صفر گفته می شود. علاوه بر نگهداری میوه ها به شکل کامل، می توان آن ها را به صورت خردشده و پوره نیز در حالت طبیعی یا یخ زده در سردخانه انبار نمود. سردترین حالت نگهداری محصولات در سردخانه میوه در دمای 12- درجه سانتی گراد است.

انواع سردخانه میوه و سبزی

•    سردخانه های کانکسی که به شکل کابین و قابل حمل می باشند.
•    سردخانه صنعتی و بزرگ که به شکل سوله ساخته می شود و قادر به ذخیره سازی محصولات در حجم بالا می¬باشد. در سردخانه¬های صنعتی، انبارهای مختلفی برای ذخیره ی میوه و سبزیجات وجود دارد که بسته به نوع محصول، دما و رطوبت در هر قسمت کنترل می شود.
•    سردخانه اتاقکی که به اتاقی در یک ساختمان اطلاق می شود که به منظور نگهداری انواع میوه و سبزی آماده شده-است. معمولا چنین سردخانه هایی در هتل ها، باغات و رستوران ها طراحی شده و پس از عایق بندی کف و دیواره ها و سپس نصب تجهیزات مکانیکی و سرمایشی مورد بهره برداری قرار می گیرند.

شرایط نگهداری میوه ها در سردخانه

جهت نگهداری صحیح و ایجاد شرایط بهینه برای ماندگاری محصول نیاز به کنترل عواملی داریم که در حفظ ظاهر، رنگ، طعم، بو و سلامت غذایی میوه ها مؤثر هستند. هر گونه فساد در محصولات ایجاد ضرر و زیان کرده و تغییرات ظاهری در میوه ها، ارزش آن را در بازار پایین می آورد برای همین دقت در ایجاد شرایط مطلوب و کنترل پارامترهای زیر اهمیت دارد.

دمای بهینه در سردخانه میوه
 

در دمای پایین صفر، اکثر میوه ها کیفیت اولیه خود را از دست داده و ظاهرشان تغییر می کند. این در حالی  است که هر محصول باید در سردترین شرایط ممکن نگهداری شود تا میکروارگانیسم ها در آن رشد نکنند. نگهداری در دمایی خارج از دمای بهینه، در بعضی میوه های حساس ایجاد مرض می کند. مثلا موز در دمای پایین تر از 13 درجه تغییر رنگ داده و سیاه می شود.

تهویه و رطوبت در سردخانه میوه

 

هرچه رطوبت نسبی محیط سردخانه کمتر و سرعت هوا در اطراف میوه بیشتر باشد، محصولات به تدریج رطوبت بیشتری را از دست می دهند. اما رطوبت نباید به قدری باشد که موجب کپک زدن میوه ها گردد. بنابراین برای هر محصول رطوبت نسبی محیط سردخانه و جریان هوا در فضا باید بهینه گردد. معمولا رطوبت هوا را کمی کمتر از 100 درصد در نظر می گیرند.

 

کنترل گاز

میوه ها بعد از چیده شدن همچنان تنفس کرده و با مصرف اکسیژن، کربن دی اکسید پس می دهند. به همین سبب ترکیبات آلی موجود در آن ها رو به فساد و خرابی می رود. با هوابندی و آب بندی به منظور جلوگیری از نفوذ اکسیژن در سردخانه میوه، می توان زمان نگهداری در دمای بالای صفر را افزایش داد. مثلا برای نگهداری سیب به مدت یک سال، آن را در شرایط کنترل اتمسفر نگه داشته و با تزریق نیتروژن برای حذف اکسیژن اضافه، به همراه حذف کربن دی اکسید شرایط خواب مصنوعی را به وجود می آورند.
علاوه بر موارد بالا، در سردخانه ها از تابش فرابنفش برای جلوگیری از رشد میکروارگانیسم های مقاوم به سرما استفاده می شود.

نگهداری سبزیجات در سردخانه

برای حفظ ثبات در بازار و سود بیشتر کشاورزان می توان سبزیجات را به مدت 6 ماه در سردخانه نگهداری نمود. برای جلوگیری از فعالیت باکتری ها و میکروب ها دما باید به کمترین مقدار ممکن برسد به شرط اینکه محصول یخ نزند. چون در این حالت طراوت و تازگی ظاهر سبزیجات از بین می رود. برای نگهداری محصولات باغی در سردخانه سبزیجات، باید رطوبت آن حفظ گردد تا از خشک شدن و چروکیدگی جلوگیری به عمل آید. علاوه بر تعیین دمای بهینه که بسیار مهم و اثرگذار است، تماس میوه و سبزی با اکسیژن باید به حداقل مقدار ممکن برسد تا گیاه تنفس نکند و در نتیجه خراب نشود.

چه مراحلی برای نگهداری اصولی محصول در سردخانه میوه باید طی شود؟

سرد کردن اولیه 

پیش از ورود به سردخانه لازم است دمای میوه ها را تا حدی کاهش دهیم که به آن سرد کردن مقدماتی گفته می شود. در این مرحله میوه های مناطق معتدل، تا 5 درجه و میوه¬های مناطق گرمسیری و حساس به سرما، تا 10 درجه سردتر می شوند.

درجه بندی میوه 

پس از سرد کردن اولیه، درجه بندی کردن محصولات ضروری است. میوه هایی که لازم است به مدت طولانی در سردخانه نگهداری شوند، باید از کیفیت و سلامت خوبی برخوردار باشند تا در برابر سرما و شرایط سردخانه مقاومت کنند.

واکس زدن

برای جلوگیری از پژمردگی سطح میوه ها را با روغن مخصوص واکس می زنند و با این روش از تبخیر آب و از دست رفتن طراوت میوه جلوگیری می کنند. 

بسته بندی

آخرین مرحله پیش از ورود محصولات به سردخانه میوه، بسته بندی اصولی است تا از نفوذ سرما به درون آن جلوگیری شود. همچنین بسته بندی و چیدمان اصولی از خرابی و تغییر شکل میوه جلوگیری می کند. بعد از این اقدامات محصولات آماده ی نگهداری در سردخانه می گردند.

نکات ضروری جهت نگهداری میوه و سبزیجات در سردخانه

•    برای چیدن میوه های بسته بندی شده در سردخانه، باید ضوابط مربوط به فاصله های استاندارد را رعایت نمود. به طوری که رعایت فاصله 50 سانتی متری از دیوارهای جانبی وکمی بیشتر از این مقدار از سقف لازم است.
•    هرگز نباید دو محصول متفاوت در یک اتاق انبار شوند. مگر در صورتی که شرایط نگهداری آن ها مشابه باشد و قرار گرفتن آن ها در کنار هم اثرات منفی ایجاد نکند.
•    در کلیه مراحل بسته بندی، انتقال و نگهداری میوه ها در سردخانه باید نکات بهداشتی و مراقبت از محصول صورت گیرد.

اطلاعات نگهداری برخی از میوه ها و سبزیجات پرمصرف را در جدول زیر مشاهده می کنید.

شماره محصول دمای بهینه (°C) طوبت نسبی بر حسب درصد زمان نگهداری به روز ملاحظات
1  انار 3-5 90-95 45-90  
آلبالو 0-1 90-95 7  
3 انگور 0-(1-)  90-95  28-180  تیمار با SO2 لازم است
4 پرتقال 5-7 85-90 45-80  
5 خرما 0 85  30-60   
6 خرمالو 1-  90  75    
7 خربزه  2-5  95 14 پیش سرد کردن لازم است
8  توت فرنگی 0-2 85-90  3-6  پیش سرد کردن لازم است
9  کیوی  0.5-  90-95  90-120 حساس به اتیلن و پوسیدگی
10 گیلاس  0-1  85-90 14    
11  سیب 1- تا 4 90-95  240-365  
12   موز 13-15.5   85-90  28   
13 هلو 0.5- تا 0  90  14-21   حساس به سرما
14   هندوانه  12-17  85  14-21   
15  بامیه  7-10    90-95 7-10    
16  بادمجان 8-12 90-95  
17  باقلا   5-7  90-95 7-10   
18 جعفری 0-1 90-95 30-60 پوشش پلاستیکی ترجیح دارد
19  خیار 7-9   95  70-94  حساس به اتیلن
20 سیب¬زمینی  13-16   85-90 120-270  
21    سیر 1-2 65-75 42-49    
22   کاهو 0-1    7-14   7-14 حساس به اتیلن و CO2 
23 گوجه رسیده 6-10  80-85  2   حساس به آسیب و سرما
24 کرفس 0   95-100  40-60    
25  قارچ 0 95 34    

                 



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
تماس بگیرید